Veckans ord

Rätt som det är när man sitter och läser en bok om Marie Curie på franska, kan man vara nära att brista ut i skratt.

Rätt som det är när man läser ordet ”infinitésimal”, vill säga. Först tror man att det är hittepå, men nejdå, ordet finns verkligen. Och visst känner man på sig vad det betyder? ”Oändligt liten”.

Tydligen finns det på svenska också. Ett infinitesimalt tal är mindre än det minsta tal man kan tänka sig, men ändå större än noll. Så nu behöver ni inte fundera på det heller. Ytterst användbart.

Hur som helst är detta mitt nya favoritord. Jag ska använda det till allt. Speciellt om motsats till ”obscent” i betydelsen ”fruktansvärt mycket”(uttryck myntat av min vän Ulrika. Exempel: Du har hackat obcena mängder lök, dvs så mycket lök så att det bara svämmar över åt alla håll och kanter. Så mycket lök som Julia Child hackar i filmen ”Julie and Julia”, till exempel.).

Le radium se trouve, comme l’uranium, dans la pechblende, mais en quantité infinitésimale. Obtenir quelque milligrammes de radium assez pur pour pouvoir établir som poids atomique exige que des tonnes de pechblende soient traitées. (Une femme honorable, Françoise Giroud, Le livre de poche, p 123)


En reaktion på ”Veckans ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s